Første skoledag 2017 gjør allerede vondt i magen

2016-06-07 07.43.29

I dag er det første skoledag for tusenvis av 5 og 6-åringer i Oslo. Endelig skal man starte på skolen. Det er sikkert mange forventninger og mange som har sommerfugler i magen. Det samme gjelder for barna og foreldrene som starter opp på Manglerud Skole. Neste år vil dessverre sommerfuglene bli erstattet med en vond klump i magen.

Manglerud Skole blir bygget om fra å være en barneskole til å bli en barne- og ungdomsskole. Prosjektet er i full gang, planene er lagt og siste fase gjennomføres i løpet av det kommende skoleåret. Det kan sies mye om dette prosjektet. Inneklima med nytt klimaanlegg, god solskjerming og nye vinduer står ikke i planene. Noen rom vil fortsatt være for kalde og noen for varme når den samme luften pumpes gjennom det gamle ventilasjonsanlegget til rom på skyggesiden og midt i solen. Hodepine, konsentrasjonsvansker og slapphet blir en realitet. Dette er vanskelig å forstå, men faktisk ikke det vi får størst klump i magen av.

I 2017, når skolen står ferdig, skal vi ha en bilvei som går tvers gjennom skolegården. Trafikksikkerhetsprinsippet for veien kalles sambruksområde. Her skal førsteklassingen som er opptatt med fotball eller leke sisten i skolegården stoppe opp og forhandle med busser og biler om hvem som har fortrinnsrett ved øyekontakt. Både Trygg Trafikk og ingeniørselskapet COWI, som har gjort en trafikkanalyse, er enige om at dette ikke er trafikksikkert. En av Norges fremste trafikkforskere som har bidratt til retningslinjene for sambruksområder, mener løsningen er totalt uegnet i en skolegård. Med galgenhumor sa forskeren at det kunne blitt et «spennende eksperiment». Likevel blir dette en realitet første skoledag i 2017.

Rett skal være rett: Undervisningsbygg og Utdanningsetaten mener at veien bør flyttes utenfor skolegården. Og det er opprettet sak for å få veien omregulert. Men dette arbeidet er igangsatt altfor sent og det går for sakte fremover – med det resultatet at ny vei rundt skolen ikke er på plass til skolestart 2017 (om den overhodet blir noe av). Bilveien gjennom skolegården derimot, er planlagt, godkjent og bygges av kommunen det neste skoleåret.

Før sommeren hadde vi invitert Utdanningsetaten, Undervisningsbygg og byråd Geir Lippestad til informasjonsmøte. Foran over 200 foreldre lovet kommunen å stenge bilveien gjennom skolegården fra skolestart i 2017 selv om ny vei ikke skulle være på plass. Dette høstet applaus og vi var mange foreldre som pustet lettet ut. Løftet ble gjentatt tydelig i brev om trafikksikkerhetstiltak til skolens foreldre i juni: «Dersom omregulering og ny vei ikke står klar til skolestart 2017, vil veien gjennom skolegården bli stengt på dagtid.») Høyrepolitiker Geir Kvarme fikk det samme svaret på spørsmål til byrådslederen. Noen uker etter kom retretten – kommunen vil likevel ikke love at det blir skolegård uten bilvei.

Foreløpig har vi kartlagt at minst fire byråder er involvert i saken. Byråd Tone Tellevik Dahl er ansvarlig for bestillingen av skolen, byråd Geir Lippestad for utbyggingen, byråd Hanna E. Marcussen for godkjennelsen av prosjektet, og byråd Lan Marie Nguyen Berg for Bymiljøetatens involvering.

Kjære byrådsleder, som øverste leder i kommunen henvender vi oss til deg for å be om din hjelp. Vi håper du er enig med oss i at vi må få en moderne skole med skolegård uten bilvei. Hvis du kan love og sikre at dette skjer fra første skoledag 2017, så er jeg sikker på at klumpen i magen blir forvandlet til fantastiske sommerfugler også på Manglerud.

Lars Ruud

FAU leder Manglerud Skole